Balıkçılık Sektörünün Değerli Temsilcileri

Bundan tam bir yıl önce 26 Nisan 2012 tarihinde “Geleneksel Balıkçılığı Yaşatma Derneği” kuruldu. Bu dernek ülke balıkçılığının esenliğine gönül verenlerin arı düşüncelerle ve duygularla yaşama geçirdikleri bir sivil toplum örgütüdür. Bugün bir yılımızı verimli bir şekilde değerlendirmemizin de mutluluğunu yaşamaktayız. Yeni bir kuruluş olunmasına karşın geçen süreç resmi kurumlarla, akademik ortamlarla, yerel yönetimlerle ve sivil toplum örgütleriyle son derece verimli işbirliği ve diyaloglar içerisinde bulunduğumuz dönem olmuştur. Diğer taraftan derneğimizin maddi olanaksızlıklarına karşın balıkçılığımızın ilgi alanına dahil etkinliklerinden olabildiğince soyutlanmamaya da gayret gösterilmiştir.

Bu arada yeri gelmişken bir temel hususu da dile getirmekte yarar var. Geleneksel Balıkçılığı Yaşatma Derneğinin temel amacı Tüzüğümüzün 2. maddesinde net bir şekilde belirtilmiştir. Varoluş nedenimizin özümsenmiş hali ve dolayısıyla derneğimizin temel felsefesinin çerçevesi şu şekilde belirlenmiştir. “Amacımız, her geçen gün biraz daha yok olmakta olan geleneksel kıyı balıkçılığının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak için, hukuksal, sosyal, kültürel, ekonomik ve bilimsel alanlarda faaliyet yapmaktır. Canlı sucul kaynakların sürdürülebilirliğinin sağlanması ve geleneksel kıyı balıkçılarının üzerinde avcılık yaptığı kıyı ve kıyı ötesi deniz alanlarının korunması için dernekler kanunun tanımladığı yasal sınırlar, tüzük ile belirlenmiş faaliyet alanları ve konularında dernek amacı doğrultusunda her türlü yasal faaliyetleri planlar ve faaliyete geçirir.

Dernek bu temel amacının yanı sıra, genel olarak balıkçılığın içinde bulunduğu sorunların tespiti ve olası çözümüne katkı sunmak için faaliyetlerde bulunur. Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile Karadeniz ve Akdeniz ülkelerindeki geleneksel balıkçılık sorunları ve olası çözümleri için bilgi alışverişinde bulunmak ve darboğazların olası çözümleri için işbirliği yapmak Geleneksel Balıkçılığı Yaşatma Derneğinin temel amaçları arasındadır.”

Geleneksel Balıkçılığı Yaşatma Derneği’nin sektöre ve topluma yansıyan aynası ise Forum’u olmuştur. Forum içerik açısından kısa süreç içerisinde göz ardı edilemeyecek olumlu seviyeye gelmiştir. Ayrıca balıkçılık sektörünü ilgilendiren güncel olaylarla makalelere de Forumda yer verilerek sektöre ve topluma katkı sağlanmaya çalışılmıştır.

Derneğimizin yaptığı ve yapmayı öngördüğü veya öngöreceği faaliyetler bir yana en önemsediğimiz girişim“Balıkçılık Uygulamalarında Çok Paydaşlı Acil Reform Çağrısı” ile ilgili “Deklarasyon” metnidir. Bu deklarasyonun balıkçılığımızda zihniyet açısından çok önemli bir adım olduğu kuşkusuzdur.

Söz konusu deklarasyon tümüyle akılcı, yapıcı ve bütünleştirici bir kombinasyonu içermektedir. Hal böyle olmakla beraber kişisel olarak önceliği verdiğim hususlar şunlardır.

· Balıkçılık sektöründeki tüm balıkçı birlik ve kooperatifleri ile yapıcı diyaloglar içerisinde bulunarak sektörün bir bütün olarak ve sorumlu balıkçılık ilkelerine bağlı bir şekilde kalkınmasına zemin oluşturucu faaliyetlerde bulunmak,
· Kıyı topluluklarının sürdürülebilirliği, kıyısal sucul yaşamının sürdürülebilirliğine bağlıdır. Bu nedenle, sürdürülebilir bir kıyı yönetim planı oluşturulmasına, kısa ve orta vadeli önlemler, uzun vadeli korumacı yasal mevzuat ile desteklenmesine ön ayak olmak,
· Balıkçılıktan sorumlu resmi otoriteye sağlıklı kararlar alabilmesine olanak yaratmak, bununla ilgili olarak siyasi kulvarın merkezi otoriteye yaptığı veya yapabileceği olumsuz baskılara karşı onlara destek vermek, ayrıca bu konuda kamuoyu oluşturmak,

Özellikle Geleneksel Balıkçılığı Yaşatma Derneği’nin benimsediği felsefe balıkçılıkla ilgili tüm sorunların balıkçılık biliminin ışığı altında çözüm bulabilmesidir. Bunun için “bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek” benimsenen husus olmuştur.
Geçen bir yıllık süreç içerisinde derneğimiz yönetim kurulu üyelerimiz balıkçılıkla ilgili sorunları ve çözüm önerilerini çeşitli televizyon kanalları ve basın aracılığı ile kamuoyuna yansıttılar. Bunu taktire şayan bir gelişme olarak gördüğümü özellikle belirtmek isterim.
Önümüzdeki süreç içerisinde Geleneksel Balıkçılığı Yaşatma Derneğimizin hizmet yelpazesini genişleteceğinden ve buna bağlı olarak toplum ve balıkçı kesimi ile ilgili çok yönlü faaliyetlerini de yoğunlaştıracağından kuşku duymuyorum. Dernek olarak her kesim ile nitelikli sevgi ve saygınlığa dayalı ilişkiler içerisinde bulunmamız“olmazsa olmazlarımız” dan olarak sürdürülecektir.
Yol haritamız balıkçılık sektörüne ve toplumumuza bilimin ışığı altında sürdürülebilir hizmet akışını bir sivil toplum örgütü olarak gerçekleştirmektir. Derneğimiz bünyesinde hali hazırda mevcut ve gelecekte de aramıza katılacak başta balıkçı kardeşlerimiz olmak üzere toplumumuzun her kesimini teşkil edecek üyelerimizle bu hususu gerçekleştireceğimizden kuşkum yoktur.
Derneğimizin nice yıllar örnek bir sivil toplum kuruluşu olarak hizmet vermesi en büyük arzumuzdur. Bu arzumuza anlam katacak olan husus da balıkçılığımıza gönül verenlerin her zaman desteğini esirgememeleri olacaktır.
Nice hizmetlerde ve sorunların çözümünde yine hep beraber el ele, gönül gönüle sürecek paydaşlıklarda buluşmak üzere.....
Sevgi ve saygılarımla.
Nezih BİLECİK
Geleneksel Balıkçılığı Yaşatma Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı