Biliyorum memleket cayır cayır yanarken başka gündemlere başımızı çevirmek zor. Lakin bir başka yangın bizim mahallede başladı. Tuzla balıkçı barınağının mendirek dışındaki balık çıkışı için kullanılan rıhtım Tuzla belediyesi tarafından kooperatifin elinden alınarak VİAPORT marinana ya verilmek isteniyor. Aslında söz konusu rıhtım daha önceden marina tarafından kısmen işgal edilmişti. Kalan kısmından ise hem Tuzla balıkçıları hem de İstanbul'un değişik yerlerinden gelen balıkçılar tarafından balık çıkış ve ağ tamir alanı olarak kullanılıyordu.
Son bir kaç yıldır Tuzla kooperatifine bu rıhtım nedeni ile her türden baskıyı uygulayan belediye son bir kaç aydır baskıların şiddetini arttırdı. En sonunda Tuzla Liman idaresine yaptığı başvuru ile rıhtımdaki bağlı teknelere "3 gün içinde rıhtımın boşaltılması" gerektiğini bildiren bir tutanak tutturdu. Gırgır av sezonunun başlamasına 1 aydan daha az bir sürenin kaldığı şu günlerde Tuzlalı balıkçılar, İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve balıkçılık yönetiminden sorumlu otorite olan BSGM büyük bir problem ile karşı karşıya kaldı.
Balıkçılık yönetiminde avcılığı düzenleyen mevzuat kadar önemli olan (ve zaten yetersiz olan) balık çıkış noktalarının bölgedeki en önemli alt yapısı kooperatifin dolayısı ile de Genel Müdürlüğün elinden alınıyor.
Özetle İstanbul'un Marmara kıyısındaki en önemli 4 balık çıkış yerinden birisi elden gidiyor.
Peki bu noktaya nasıl gelindi?
Tuzla marinanın inşaat projesi öncesinde Tarım İl Müdürlüğü ile yapılan protokolde balıkçı barınağının tüm alt yapısı ile yapılarak bakanlığa teslimi şartı ile projeye onay verildi ve proje başladı. Söz konusu alt yapı tekne bağlama alanları, barınak alt yapısı, çekek alanı, ortak kullanımlı otopark, Tarım İl Müdürlüğü idari binası için kullanılacak port ofis ve balıkçıların sosyal alanlarında oluşmaktaydı.
Belediye daha teslim aşamasında 11 metre genişliğindeki bir alanı (çekek yerinin uzunluğunu hatırlamıyorum) marima sınırlarına katarak protokolün şartlarına uymayacağını belli etti.
Hemen akabinde de şu an tartışma konusu olan rıhtıma mega yat bağlayarak ikinci ihlali yaptı. O dönem iyi niyetli bir yaklaşımla kooperatif rıhtıma yat bağlanmasına sessiz kaldı ve rıhtım hem marina hem de kooperatif tarafından ortak kullanılmaya başlandı.
Belediye 4-5 yıl sonra aniden bu rıhtımı kooperatifin elinden almak için kelimenin gerçek anlamı ile bir saldırı dalgası başlattı.
Mesela hem proje hem de yönetmelik gereği barınakta bulunması zorunlu olan barınak ana giriş kapısını söktü.
Kooperatifin "ön soğutma" için kullandığı buz üreten makinasını mühürledi.
İstikrarlı bir zabıta baskısı uygulayarak kooperatifi rıhtımı boşaltmaya zorladı.
Ve son olarak da direk balıkçıları hedef alarak Tuzla Liman idaresine (ilişikte göreceğiniz) "benim Mega Yat rıhtımım işgal altındadır boşaltılmasını talep ediyorum" diyerek rıhtımda bağlı balıkçılara tutanak tutturdu.
Belediyenin haksız ve hukuksuz tutumunu açığa çıkaran en büyük delil ise tam da bu tutanaktır. Daha önce burası Sahil Güvenlik proje alanıdır diyerek boşaltılmasını istediği rıhtım Liman idaresine yaptığı başvuruda Mega Yat rıhtımı olarak tanımlanmıştır.
Be her ikisinin de imajını yazının sonuna ekliyorum. Liman idaresinin tutanağı da dünkü tarihi taşımaktadır. Tabelada SG proje alanı yazacaksın limana yat rıhtımım diye müracaat edeceksin.
Sayın Tuzla belediyesi yetkilileri sormazlar mı adama hangisi doğru diye. Her ikisi birden doğru olamayacağına göre birisi yanlış (yalan demeye dilim varmıyor) değilmi.
Belediye para harcayarak yaptırdığı tabela ile halka yanlış bilgi vermiş olmuyor mu?
Ve ayrıca orası SG proje alanı ise (belediye logolu sizin tabelanız yazıyor) oraya neden benim Mega Yat bağlama rıhtımım diyerek (tutanakta öyle yazıyor) balıkçılara tutanak tutturuyorsunuz.
Sayın Belediye başkanı sizinle daha önce Tuzla ve balıkçılık kültürünün korunmasının önemi üzerine yüz yüze görüşmüştük. Ve yine hafızam beni yanıltmıyorsa siz de bu kültürün korunmasını önemli buluyordunuz.
Peki ne oldu da düşüncelerinizden vaz geçtiniz.
Siz sadece Tuzla balıkçılarına zarar vermiyorsunuz. Balık çıkış noktasını kooperatifin elinden alarak bakanlığa ve il müdürlüğüne de zarar veriyorsunuz.
Değer mi?
Ve siz İstanbul Tarım İl Müdürlüğü. Barınak alt yapısını mevcut hali ile eksik olarak devralmak istediğiniz söyleniyor.
Çekek alanındaki işgale ve balık çıkış noktasına el konmasına sessiz kalarak mı devralacaksınız barınağı.
Ve siz BSGM gerçekten ne yapacaksınız?
Giden sadece bir rıhtım ve balık çıkış noktası değildir.
Giden 10 yıllık mücadele içinde ortak ürettiğimiz paydaşlık hukuk ve güvendir.
Tarım İl Müdürlüğü, bu konuda ses çıkarmaz ya da ses çıkaramaz ise, durum buralara kadar gelir.
YanıtlaSilVarlığını yaşadığı tarım topraklarına ve balıkçılığa borçlu olan Tuzla halkı elindeki varlıklara sahip çıkmadan bu kadar kolay elden çıkarırsa konu buraya kadar gelir.
Tuzla'da doğup, büyümüş insanlar azınlıkta kalırsa konu buraya kadar gelir.
Balıkçılar örgütlemezse, konu daha da zor hale gelir. Mücadelenizde başarılar.
Sağ olun ...
YanıtlaSil