23 Mayıs 2011 Pazartesi

La Coruna Bildirisi

La Coruna Bildirisi
 Sürdürülebilir Küçük Ölçekli Kıyı Balıkçılığını Avrupa Birliği Ortak Balıkçılık Politikası  (CFP) reformunun temeline oturtmak

Küçük ölçekli kıyı balıkçılığı filoların %80'nini (araç sayıları olarak), yaklama miktarının değer bakımından %30'unu  oluşturur ve Avrupa Birliği su ürünlerinde%65 doğrudan iş imkanı sağlar.  Küçük ölçekli balıkçılık, yoğun olmayan bir tutumla, çeşitli türler üzerinde sezonluk olarak değişiklik gösteren avlanma metotları kullanarak, ekosistem üzerinde nispeten düşük oranda etki yaratır.

Bu tür balıkçılık aynı zamanda kayda değer ölçüde yan iş alanları meydana getirir. Gıda güvenliği, sosyal ve ekonomik istikrarı sağlanmasına büyük ölçüde katkı sağlayarak, kıyı toplumlarını ayakta tutacak sosyal, ekonomik ve kültürel dokuyu temin eder.

Küçük ölçekli kıyı balıkçılığı, iyi tanımlanmış haklarla adilane bir şekilde ele alınır, sorumlulukla idare edilirse, uzun vadede sağlıklı balıkçılık ve sürdürülebilir bir geçim yolu sağlama potansiyeline sahiptir.
Küçük ölçekli kıyı balıkçılığı filosu, yararlandığı alana büyük ölçüde bağlıdır ve en hassas, biyolojik olarak en zengin denizsel ekosistemlerde faaliyet gösterir. Bunun sonucunda geniş bir sorumlu yönetim tedbiri geliştirmiştir. Desteklendiği ve Avrupa Birliği, ulusal yöneticiler ve uygun bir hukuki çerçeve tarafından eşit fırsatlar sağlandığı takdirde, bu tedbirler temelinde gelişmesi, sürdürülebilir balıkçılığın ve Avrupa boyunca yer alan zengin denizsel ekosistemin korunmasını güvence altına alır.

Sivil toplum örgütleri (STÖ), deniz kaynaklarının korunmasının, sosyal adaletin ve ekonomik eşitliliğin sağlanmasının destekleyicileri olarak, gelecekteki balık stokları ve sürdürülebilir kalkınma hususunda kamu bilincinin oluşmasında önemli bir rol oynar. Politikanın belirlenmesi ve karar alma süreçlerinin demokratikleştirilmesini; kurumsal sürecin şeffaf, karar mercilerinin sorumlu bireyler olmasını ister.

Küçük ölçekli kıyı balıkçılığı ilgilileri ve sivil toplum örgütleri; daha az katılım hakkı, destek ve itibar verilerek, karar alma aşamasında yetersiz temsil edilmektedir.

Küçük ölçekli kıyı balıkçılığı birliğimiz ve sivil toplum kuruluşları, balık stoklarının ve gerekli alanlarda denizsel ekosistemin iyileştirilmesini, sürdürülebilir balıkçılığa desteği, sosyal ve çevresel ölçütlere göre balıkçılık erişim hakkını ve bu faaliyetlerin kazançlarının eşit miktarda dağılımını güvence altına alarak, Ortak Balıkçılık Politikası reformuna destekle, Avrupa balıkçılığını sürdürülebilir bir temele oturtma konusunda isteklidir.

Bu yüzden biz, belirtilen amaçlara ulaşabilmek adına Ortak Balıkçılık Politikası reformunu destekleme kararı aldık. Avrupa Birliği Komisyonu Balıkçılık- Denizcilik Komiseri, Avrupa Birliği Balıkçılık Bakanları ve Avrupa Parlamentosu üyelerine, aşağıdaki şıkları güvence altına alması için çağrıda bulunuyoruz:


-
İşlevsel bir deniz ortamı ve sağlıklı balık stoklarına doğru hızlı bir dönüşüm, sürdürülebilir balıkçılığın ön şartıdır. Sürdürülebilir küçük ölçekli kıyı balıkçılığının, aşırı avlanmanın durdurulmasını, yıkıcı avlanma faaliyetlerinin son bulmasını, sağlıklı balık stoklarının adil ve eşit ölçüde kullanımının sağlanmasını mümkün kılacağı fark edilmeli ve Ortak Balıkçılık Politikası reformunun temeline oturtulmalıdır.

- Ortak Balıkçılık Politikası reformu, küçük ölçekli kıyı balıkçılığını icra eden erkek ve kadın üyelerin, sivil toplum kuruluşlarının her alanda en geniş ölçüde katılımı sağlanarak, şeffaf ve demokratik olmalıdır.

- Balık kaynaklarına öncelikli erişim, çevresel açıya en uygun ve sosyal olarak en sürdürülebilir biçimde avlanma faaliyetlerini gerçekleştirenlere yönelik olmalıdır.
Temelden başlayarak katılmalı, sürdürülebilir kalkınmaya ağırlık veren ortaklaşa yönetim süreci* yoluyla uygun tedbirler uygulayan uzun zamanlı yönetim planları saptanmalıdır.

- Avlanma politikaları, kotaları ve diğer yönetim sistemleri ve avlanma metotları, biyolojik, besinsel ve ekonomik olarak önem taşıyan balık veya diğer su türlerini tehlikeye atmamalıdır.

- Paylaşılan stoklar ve ortak avlanma alanlarını hedef alan farklı gruplar arasında anlaşmazlıkları engellemek amacıyla anlaşılır şartlar ve usuller saptanmalı ve uygulanmalıdır.

- Karar alınmada sağlıklı avlanma faaliyetleri desteklenmeli, yerel balıkçılığa ekolojik ve osinografik bilgi sağlanmalı, balıkçılar ve bilim insanları arasında iş birliğine ön ayak olunmalıdır.

- Eğitim planlaması ve kadın veya erkek tüm balıkçıların karar alma sürecine katılımını (ve buna bağlı olarak bu süreçlerde söz hakkına sahip olmalarını) destekleyen etkin ortak yönetim gelişimi için Avrupa Balıkçılık Fonu ve diğer destek ölçütleri tarafından uygun yardım sağlanmalıdır.

*(Ortaklaşa yönetim süreci için:
http://www.mekonginfo.org/mrc_en/doclib.nsf/0/554c85f73d6ca1d6472568d40010b407/$file/fulltext.html)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder