Balıkçılık

Avrupa ve dünyanın tüm küçük ölçekli balıkçılarının toplumsal ve ekonomik rolü, ulusal ve uluslar arası düzeyde tanımlanmalı ve tanınmalıdır. Küçük ölçekli balıkçılar, onarılamaz hasarlar meydana gelmeden önce hemen harekete geçilmesi talebi dahil olmak üzere pek çok sorunla karşı karşıyadır. Endüstriyel tarım ve doğal kaynakları işleme endüstrisinden kaynaklanan kirlilik artmaya ve balık stokunu tehdit etmeye devam ediyor. Bugün artık okyanuslardaki “çöplük adalar”, büyük ülkelerle eşit derecede yer kaplıyor. Petrole duyulan açlık o kadar büyük ki, denizin derinliklerinden petrol çıkarmak için deneyler devam ediyor. Teknoloji, felaketlerden korunmayı garantilemek ya da geniş kıyı bölgelerinde balık stokuna zarar verip balıkçı ve zanaatkârların geçim kaynaklarını tehdit eden kirliliği telafi etmek için çok kısıtlıdır.

Küçük ölçekli çiftçilerin de toprak gaspından etkilenmesi an meselesidir. Fakat diğer tüm metalar gibi avlanma haklarını da fiyat kotasyonları için arttıran balıkçılık yönetim sistemlerinin uygulanması yoluyla gerçekleştirilen deniz gaspı da, dünya genelindeki küçük ölçekli balıkçıların mevcudiyeti için bir tehdittir. Deniz – su – ve toprak gaspının birçok yüzü vardır. Aral Denizi ve Urmiye Gölü hali hazırda ciddi hasarların görüldüğü örneklerdir. Kıyı tarafından kapalı nüfusların olduğu içdeniz ve göllerin muhafaza edilmesi gerekir. Sürdürülebilir balık üretimi ve su kültürünün hem balık üreticilerini hem de tüketicileri koruyan yeni düzenleme ve yasalara ihtiyacı vardır. Ülkeden ülkeye çeşitlilik gösterdiği üzere, bu alanın balıkçılık ve tarım kanunu kapsamında olup olmadığı konusunun açıklığa kavuşması gerekmektedir.

Farklı av araçlarının deniz ortamında yol açtığı etki, balıkçılık yönetim sistemlerinin uygulanması dâhilinde ele alınmalıdır. Küçük ölçekli üretim ile endüstriyel üretimin tükettiği fosil yakıt arasındaki devasa fark dikkate alınmalıdır. Kıyı toplulukları ile kıyı balıkçıları arasındaki temel bağlantı, “eski moda” düşünce gibi algılanmaktadır. Tüm bunlar bugün küçük ölçekli balıkçıların karşı karşıya olduğu en büyük zorluk ve tehditlerdir.

Yönetim sistemleri daima balıkçılar ve bilim insanlarının yakın işbirliği içerisinde oluşturulmalıdır. Balıkçıların geleneksel bilgisi sürekli olarak göz ardı ediliyor ve birçok durumda bilim Amerika’yı yeniden keşfetmek için zaman, enerji ve para harcıyor.

Konuyla ilgisi olan tarafların el ele çalıştığı yönetim sistemleri kurmak bizi başarıya ulaştıracaktır.

- Çevreye dost avlanma araçları ve düşük enerji tüketen deniz araçlarının ödüllendirildiği yönetim sistemleri, işbirliği ve güven sağlayacaktır.

Küçük ölçekli balıkçılar okyanusun çiftçisidir. Avrupa ve Orta Asya Devletleri, deniz çevresinin sürdürülebilir hasat yolunu bulmak için bilim insanlarıyla işbirliği içerisinde bir ahlaki görev içeren hak ve zorunlulukları garantileyen yasa ve düzenlemeler uygulamalıdır.

Bugünkü mevcut yol bir açmaz içerisindedir. Küçük ölçekli balıkçılar bir sorun değil, çözümün büyük bir parçasıdır.