29 Temmuz 2012 Pazar

Fransa küçük ölçekli balıkçılarının deklarasyonu



Okyanuslar ve balıkçılık sektörü özellikle Avrupa’da ciddi bir krizle karşı karşıya. Balık stokunun yüzde 80’i ya avlandı ya da aşırı avlanmaya maruz kaldı. Avrupa Birliği, Ortak Balıkçılık Politikası’nı (OBP) şu an yeniden değerlendiriyor. Bu sadece on senede bir olan bir şey. Harcanacak zaman kalmadı! Başarılı bir politika, hem balıkçılık sektörü hem de kıyı toplumları için sürdürülebilir bir gelir kaynağı yaratabilecek sağlıklı okyanuslar sağlayabilir. Bu ancak OBP sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarımızı desteklerse mümkün olur.
Küçük ölçekli balıkçılar olarak bizler balık avına çıktığımızda 24 saatten fazla denizde kalmayız. Bu bize yaşadığımız toprakla aramızdaki sosyal, kültürel ve iktisadi bağları sürdürmemize olanak sağlar.
Biz çeşitliliğimize ve birden çok iş görme becerimize bağlıyız. Onlarca senedir, çeşitli yöntemler geliştirerek ve farklı türlerde balıklara yoğunlaşarak av bölgemizin kendine özgü koşullarına kendimizi adapte ediyoruz. Bu sebeple bizler balıkların mevsimsel biyolojik davranış biçimlerini dikkate alıyoruz. Sahip olduğumuz yolu yordamı ve birden çok iş görebilme becerimizi muhafaza ederek, her ne alet kullanırsak kullanalım bağımsız kalmayı istiyoruz.
Yaptığımız şeyin deniz yaşamı üzerinde çok az çevresel etkisi var ve yöntemlerimizi titizlikle seçtiğimizden ötürü hedef dışı avlanma oranı düşük. Bizler esas olarak balık oltası, ağ veya kapan gibi statik aletler kullanırız; trol ağları gibi serpme ağları ise ancak mevsimsel ve çeşitliliğimizin bir parçası olarak kullanırız.
12 metreden uzun olmayan teknelerimize, sahibi dâhil en fazla 3 balıkçı biner.
İşimiz av bölgemize ve oranın kaynaklarına bağlıdır. Bu durum balıkçılığı çok uzun zamandır sürdürülebilir kılmakta ve av miktarını kontrol altına alarak işimizi korumamıza olanak sağlamakta.
Biz Fransız balıkçılarının yarısını ve aynı zamanda Fransız balıkçı filosunun yüzde 80’ini temsil ediyoruz. Avrupa ölçeğinde, küçük ölçekli balıkçılık iş gücünün yüzde 65’ini ve balıkçı filosunun yüzde 83’ünü temsil ediyor. Ne var ki, ulusal ve Avrupalı siyasi organlar bizi reddediyor. Akışın yönünü değiştirmenin vakti geldi. Yeni OBP bu çoğunluğu dikkate almalı ve küçük ölçekli balıkçılığı görmezden gelmeyi bırakmalı.
Bu sebeple, küçük ölçekli balıkçılar olarak;

•Biz işimizi devam ettirebilmemiz ve gıda olarak balığa erişebilmemiz için gerekli olan deniz yaşamını korumaktaki güçlü niyetimizi ilan ediyoruz.
•Biz yeni OBP’nin avlanma yarışına bir son vermek ve nicelikten çok niteliğe önem veren bir balıkçılık sektörü için ne lazımsa yapmak zorunda olduğunun altını çiziyoruz.
•Biz Avrupa düzeyinde daha az avlanılması gerektiğini söylüyoruz. Fakat bunun daha sürdürülebilir yöntemler kullananların aleyhine yapılmaması gerektiğini belirtiyoruz. Az avlan, zekice avlan!
•Biz Avrupa Komisyonu’nun ortaya attığı devredilebilir balıkçılık imtiyazlarına (DBİ) karşıyız. Balıkçılık kapasitesini piyasalar aracılığıyla düzenliyor. Bu sistem büyük oyuncuların sucul kaynaklara ulaşmasına yardım ediyor. Sonuç olarak sadece birkaç büyük balıkçılık şirketi bu haklara sahip olabiliyor.
•Biz DBİ’ye alternatif olacak, çevresel, sosyal ve bölgesel esaslara dayanan kaynaklara ulaşım sağlayan usulleri destekliyoruz. Avlanma hakkı öncelikli olarak sürdürülebilir avlanma yöntemlerine, düşük hedef dışı avlanma oranına sahip ve avlanan balık miktarına oranla daha çok istihdam yaratan balıkçılara tanınmalıdır.
•Biz yeni OBP’nin aynı balık sürüsüne yönelen ya da aynı bölgeyi paylaşan farklı avlanma filoları arasındaki uyuşmazlıklardan kaçınmak adına açık bir protokol hazırlamasını ve uygulamasını talep ediyoruz.
•Biz ümit ediyoruz ki; tecrübeye dayanan yol yordam bilgimizin özellikle bilim çevreleriyle daha güçlü bir iş birliğiyle beraber daha çok dikkate alınacak. Balıkçılar, siyasi organlar, yöneticiler, bilim insanları ve sivil toplumun sürdürülebilir bir balıkçılık ve avlanma alanlarındaki diğer faaliyetlerin yönetimi için yeni kuralların belirleneceği bir proje üretmelerinin vakti geldi. Bu demokratik araçların uygulanmasıyla yapılabilir, 1 kişi=1 oy. Bu Akdeniz Prud'homies örneği gibi av alanları ortak yönetim komiteleri oluşturularak yapılabilir.
•Biz insanların düzenlemelere katiyen uymasını istiyoruz ve denetlemenin sağlamlaştırılmasını talep ediyoruz.


Biz daha eşit ve sürdürülebilir bir deniz kaynakları yönetimi için çözümlere ve aşırı avlanmayı ile yok edici avlanma usullerini durduracak araçlara sahibiz.

Aşırı avlanmayla savaşabiliriz! Her şeyden öte çocuklarımıza sağlıklı okyanuslar bırakmak istiyoruz.

Biz istiyoruz ki; bütün balıkçılar bu deklarasyona imza atsın ki bizin, Fransız küçük ölçekli balıkçılarının sesi duyulsun.

Çeviri : Fatih Gökhan Diler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder