T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve kendisine bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü “canlı sucul kaynakların sürdürülebilir avcılığı”konusunda uygulamaya koyduğu bütün olumlu politikalara rağmen ülkemizde yasa dışı balık avcılığı ve ticareti neredeyse engellenemez bir şekilde devam etmektedir. Genel Müdürlük, il ve taşra teşkilatlarının insanüstü çaba ve gayretlerine rağmen balıkçı dükkânları, pazar yerleri ve hatta büyük marketler de bile her türden yasa dışı su ürünü pervasız bir şekilde pazarlanmaktadır. Unutulmamalıdır ki, ortak kamu malı olan canlı doğal kaynakların korunması sadece siyasi değil, aynı zamanda insani bir görevdir. Günümüzde bu sorumluluğun yerine getirilebilmesi için en önemli adım yasa dışı avcılığın engellenmesidir. Yasa dışı avcılığın engellenmesi ise ancak yasa dışı balık ticaretinin engellenmesi ile başlayacak bir süreçtir. Ya da başka bir deyişle, yasa dışı balık ticareti engellenmeden yasa dışı avcılığın engellenmesi olası değildir.
Bu nedenle yasa dışı avcılığın engellenmesi konusunda alınacak en acil önlem, yasa dışı balık ticaretinin engellenmesi için hukuki düzenleme ve kurumlar arası görev paylaşımının hayata geçirilmesidir.
Ülkemiz balıkçılık yönetiminin temel yasası olan, 1380 sayılı 22/03/1971 tarihli Su Ürünleri Kanunun Koruma ve Kontrol, başlığı altında bulunan 33. madde ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı teşkilatında ve Bakanlığa bağlı su ürünleri ile ilgili teşekküllerde su ürünlerinin, deniz ve içsuların koruma ve kontrolü ile görevlendirilen personel ile emniyet, jandarma, sahil güvenlik, gümrük ve orman muhafaza teşkilatları mensupları, belediye zabıtası amir ve mensupları, kamu tüzel kişilerine bağlı muhafız, bekçi ve korucular ile emniyet ve jandarma teşkilatının bulunmadığı yerlerde köy muhtar ve ihtiyar heyeti üyeleri bu Kanunla ve bu Kanuna istinaden konulan yasaklardan dolayı, bu Kanun kapsamına giren suçlar hakkında zabıt varakası tutmak, suçta kullanılan istihsal vasıtalarını ve elde edilen su ürünlerini zapt etmek ve bunları 34 üncü madde hükmü saklı kalmak şartı ile adli mercilere teslim etmek; ek madde 3'te yer alan hükümler çerçevesinde idari para cezalarını kesmekle vazifeli ve yetkilidirler. Yasa görüldüğü üzere Belediyeleri kanunun uygulanması konusunda yetkili ve sorumlu kılmıştır.
Yukarıdaki açık hükme rağmen “Belediyelerin Kuruluş ve Görevleri” Hakkındaki Kanun’un sağlıklı yorumlanmadığı gözlemlenmektedir. Oysa en son İç İşleri Bakanlığının 11.04.2007 tarih ve 26490 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Belediye Zabıta Yönetmeliğinin “Görev, Yetki ve Sorumluluk” ile ilgili Üçüncü Bölüm’ünde yer alan 10. maddenin a/6 bendinin içeriği “Kanunların belediyelere görev olarak verdiği takip, kontrol, izin ve yasaklayıcı hususları yerine getirmek” hükmüne amirdir. Yasaların açık hükmüne rağmen belediyelerce 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu’nun kendilerine verdiği yükümlülüğün göz ardı edildiği veya gözden kaçırdıkları bir husus olması dikkat çekmektedir.
Hali hazırda belediyeler bünyesindeki bu mevcut durum, kadro yapısı nedeni ile altından kalkılamayacak bu görevin Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ile Bakanlığın il ve taşra teşkilatlarının omuzlarına yıkılmasına neden olmaktadır. Ne var ki bu görev kadro ve lojistik altyapısı nedeni ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün tek başına altından kalkabileceği bir görev değildir. Yasa dışı balık ticaretini engellemek ancak Su Ürünleri Kanunu ile sorumlu ve yetkili kılınan belediyelerin kendilerine öngörülen yükümlülüklerini ifa etmeleri ile mümkün olacaktır.
Bu nedenle 1380 sayılı Su ürünleri Kanunu’nda belediyeleri net bir şekilde görevlendiren hükme karşın uygulamada görülen boşluğun giderilmesi açısından aşağıda imzası bulunan sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar olarak,
İç İşleri Bakanlığının bir genelge ile Belediye zabıta teşkilatlarının Su Ürünleri Kanunu’nun kendilerine yüklediği görev ve sorumlulukları net bir şekilde yerine getirmesinin sağlanmasını;
ayrıca Belediyelerin bu görevleri en verimli şekilde gerçekleştirebilmesi için Veteriner Şube Müdürlükleri bünyesinde bir Su Ürünleri Birimi kurulmasını ve bu birimlerde de en az bir su ürünleri mühendisi istihdam edilmesinin sağlanmasını talep ediyoruz.



Yasadışı Balık Ticaretine Son ! Belediyeler ve Mühendisler Göreve
ÇAĞRI PAYDAŞLARI

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ (Katılım sırasıyla)

1. SS. Küçükyalı Su Ürünleri Kooperatifi
2. SUDAK (Isparta Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Derneği)
3. Oltacı Dergisi
4. Merkoder - Mersin Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği
5. Sinop AKUILA Su Sporları Kulübü
6. Mavi Kilikya Derneği (MAKİDER)
7. Yakakent Yelken Amatör Denizcilik Gençlik ve Spor Kulübü
8. Balık Tutkunları Sportif Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Kulübü Derneği
9. SÜMDER Su Ürünleri Mühendisleri Derneği
10. GreenPeace Akdeniz
11. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)
12. SS. Kastamonu İli Cide İlçesi Su ürünleri Kooperatifi
13. Bafra Amatör Oltacılar Derneği
14. SS. Bitez Beldesi Su Ürünleri Kooperatifi
15. SS. Gerze Su Ürünleri Kooperatifi
16. Amatör SAD Amatör Su Atı Avcıları Derneği
17. Balıkçılığı Koruma ve Geliştirme Derneği (BKGD)
18. Gaziantep Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Derneği
19. ESABDER (Eskişehir Sportif ve Amatör Olta Balıkçılığı ve Doğal Hayatı Koruma Derneği)
20. KOBDER (Kayseri Amatör Olta Balıkçıları Derneği)
21. Sürdürülebilir Balıkçılık Ve Çevre Araştırmaları Derneği | SÜBAÇAD

FORUMLAR ve TOPLULUKLAR (Katılım sırasıyla)

1. “Amatör Balıkçılık ve Balık Dostları Platformu”
2. “Balık Avı Net” Amatör Balıkçılık Forumu
3. “Balıktayız” Amatör Balıkçılık Forumu
4. “Usta Balıkçıyız” Amatör ve Sportif Balıkçılık Forumu
5. “Balık Peşinde” Amatör ve Sportif Balıkçılık Forumu
6. “OltaMisina” Amatör ve Sportif Balıkçılık Forumu
7. “vBulletin Destek Türkçe Yardım Platformu”
8. Amatör ve Sportif Balıkçılık Platformu
9. “Çanakkale Kıyı Balıkçıları & Doğal Yaşamı Koruma Topluluğu”
10. “Dost Balıkçılar” Samsun yerel amatör balıkçılık forumu,
11. “Zıpkıncı Su Altıve Amatör Balıkçılık Forumu”
12. “Amatör Balıkçılık & Balık Avı Forum”
13. “Türk Balık Avı Forum”
14. “CarpTR Forum”
15. “Balıkçı Adası Forum”
16. “Amatör Olta Balıkçılığı ve Balık Tutma Teknikleri Forum”
17. “Amatör Balıkavı Forum”
18. "Aquapena Su Ürünleri Balıkçılık Bilgi Paylaşım Platformu"
19. "Su Ürünleri Mühendisleri Facebook Grubu"
20. Su Ürünleri Enstitüsü ve Danışmanlık Hizmetleri (suurunlerifakultesi.blogspot.com)


Yasadişi Balik Ticaretine Son ! Belediyeler Ve Mühendisler Göreve İmza Kampanyası - imza.lahttp://imza.la/yasadisi-balik-ticaretine-son-belediyeler-ve-muhendisler-goreve