12 Ağustos 2022 Cuma

Palamut ’tan sonrası tufan!

 



Palamut ’tan sonrası tufan!

Şimdi hızla karar verme zamanı.

UZATMA AĞLARI İLE PALAMUT AVCILIĞI 15 AĞUSTOS TARİHİNDE BAŞLAMALIDIR.

“2022 Dünya Küçük Ölçekli Balıkçılık ve Aile Yetiştiriciliği” yılında aşağıda sayacağım nedenlerle yok oluşun eşiğinde olan küçük balıkçıya yaşam desteği verecekmiyiz yoksa “Allah’tan ümit kesilmez diyerek kaderine mi terk edeceğiz.

Küçük Ölçekli balıkçılık kıyı ekosisteminde ki çöküş, büyük ölçekli avcılık karşısında ki rekabet güçlüğü ve yasadışı avcılık karşısındaki çaresizliği nedeni ile zaten günden güne küçülmekte ve bir yok oluşa doğru gitmektedir. Bakanlığımız bu yok oluşu engellemek için Malta’da Uluslararası bir anlaşma imzalamış ama ne yazık ki küçük balıkçılığın korunabilmesi konusunda (iyi niyetli çabalara rağmen) gözle görülür bir ilerleme sağlanamamıştır.

Bu genel olumsuz tabloya son 3 senedir küresel ölçekte yaşanan pandemi ve buna bağlı olarak tedarik zincirindeki kopuş eklenmiş pandeminin ilk 2 senesi (Özellikle İstanbul balıkçısı) kelimenin gerçek anlamı ile amansız zorluklar ile geçmiştir. Ardından gelen Marmara’daki Müsilaj felaketi sadece Marmara balıkçısını değil tüketicinin balıktan uzaklaşması sebebi ile tüm batı Karadeniz balıkçısını olumsuz etkilemiştir.

Bu sene ise mazot fiyatının ani sıçrayışı ile bir çok teknenin palamarını çözüp denize çıkamaması durumu söz konusudur.

Küçük Ölçekli Balıkçı için genel durum hiçbir abartı olamadan tarif ettiğim gibidir. Ve inanın sadece en vahim meseleleri saymakla yetindim. Detaylara biraz daha dikkat edildiğinde saydıklarımın dışında hala bir çok problem olduğunu görebilirsiniz.

Gelelim yazının başlığını neden böyle attığıma.

Marmara’nın doğu müsilajdan beri hayata dönmüş durumda değil. Çok ince bir Hamsi, Az miktarda İstavrit (yasal limitlerin çok altında) ve çok miktarlarda Kolyoz balığı dışında bir şey yok demek abartılı olmaz. Batısı ise doğusundan sadece biraz daha iyi durumda. Karadeniz’in değişik bölgelerinde durum hemen hemen aynı. Yani Kasım ayında sonra küçük balıkçının balık tutup tutamayacağı belli değil. Daha da kötüsü yakıt deposunu doldurup dolduramayacağının belli olmamasıdır.

Bu nedenle şimdi hızla atılacak destek adımının hayata tutunulması doğrultusunda işe yarayacağı kesindir.

Palamut avcılığının 15 Ağustos tarihi itibarı ile uzatmaya açılmasının sürdürülebilir balıkçılık yönetimi açısından hiçbir engeli yoktur. Küçük balıkçının Palamut uzatmalarının göz açıklıkları sırası ile 36, 38, 40, 42 ve 44 milimetredir. Yani en kör ağ olan 36mm ile tutulacak balık bile yasal limitin epeyce üzerinde olacaktır.

Üstelik bu balık yıllardır Ağustos ayı boyunca yasak dönemde bilinçsiz amatörler ve adı amatör olup aslında korsan/ticari avcılık yapan balıkçılar tarafından da tutulmakta sahillerde vatandaşa ve yine deniz kenarlarında bulunan restoranlara satılmaktadır.

Arık bunu düzeltmenin zamanı gelmiştir.

Palamut avcılığını 15 Ağustos tarihinde çapariye serbest bırakmanın gerekçesi Gırgır ve Trol av sezonunun öncesinde biraz olsun nefes almasını sağlamaktı.

Şimdi tüm Karadeniz’de sayısı 500 ile 1000 arasında değişen uzatma avcısı içinde bu düzeltmeyi yapmak gerekir. Tüm Karadeniz’de uzatma ile avcılıktaki av miktarının toplamı 2-3 Gırgır motorunun 2-3 günlük av miktarını geçmez/geçemez.

Bu sene 15 Ağustosta Palamut uzatmacılığını acil serbest bırakalım.

Bunun yetinmeyelim ve tüm tebliğlerde bu iyileştirmeyi sağlayalım.

2022 yılını ülkemizde bir başlangıç yılı yapalım.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder