31 Ağustos 2022 Çarşamba

Yeni sezon başlarken.

 

Yeni sezon başlarken.

Her ne kadar bu gece saat 12:01 de başlayacak olan Gırgır ve Trol avcılığı sezonu olsa da toplumsal olarak “genel bir av sezonu” olarak algılandığını ve kabul gördüğünü biliyoruz.

Ben tarımın başladığı bölge olarak gördüğüm Anadolu coğrafyası ve Mezopotamya’nın hasat şenlikleri olarak görür ve bu toplumsal algıya kendimce katılırım. Tarım, hasat ve şenlikler birbirinin ayrılmaz parçaları oldu tarih boyunca.  

Bu yazının amacı hasatlar ve şenlikler değil. Nasıl bir sezona giriyoruz ve bu sezonun tüketici ve balıkçılar açısından nasıl bir sezon olacağıdır.

Ege’deki durum hakkında çok bilgim yok. 

Karadeniz ve Marmara’daki durum ise şöyle;

Karadeniz’de üreme sezonu boyunca görülen işaretler Palamut açısından bol bir sezon yaşanacağını gösteriyor. Buna rağmen bu büyük stokun ava nasıl yansıyacağı ya da pazara ne kadarının çıkacağı iklimsel koşullara bağlı olacak. Erken ve hızlı bir göçün av miktarlarını düşüreceğini unutmamak lazım. Lüfer konusunda şimdilik heyecan uyandıracak işaretler yok diyebiliriz. Baz bölgelerde küçük balıkçı tarafından 30-40kg civarı dışında avlanmış balık haberi yok. Karadeniz Hamsi ‘si ise Palamut ’un aşırı bol olduğu yıllarda büyük miktarlarda av vermez. Sebebi ise hepimizin bildiği gibi büyük Palamut sürüleri tarafından beslenmedeki başat tür oluşudur. Yani Karadeniz’in Hamsi’si Karadeniz’in Palamut ’una dönüşecek. Genel kural carnivor türlerin çok olduğu yıllarda küçük pelajiklerin az olacağıdır.

Marmara’da ise şimdilik biraz ince olsa da yerli Hamsi’nin çok olduğudur. Ve yine ince bir İstavrit sürüler halinde açık sularda varlığını sürdürüyor.

Yani medya her ne kadar bereketli sezon muştulayan manşetler atsa da durum çok parlak değil. Son birkaç yıldır sizlerin de bildiği gibi esasen alt gelir düzeyine sahip sınıfların besin kaynağı olan Hamsi İstavrit vb. türler birkaç senedir varsıl sofralarına ve balık restoranlarının menülerine girmiş bulunuyor.

Tüketici açısından ise sezon pek parlak görünmüyor.

Ülkemizde gıda fiyatının arz ve talep dengesine bağlı olarak (ve tabi ki komisyoncu etkisini unutmadan) belirlendiği tek besin balıktır. Geçen yıla göre çok aşırı yükselmiş mazot fiyatları bu yıl filonun sezonun tamamında avcılık yapmasına izin vermeyecek gibi görünüyor. Bu artan maliyetler karşısında filoyu ayakta tutabilecek tek şey balıkçılık gelirlerinde adil paylaşım konusunda önlem almak olabilirdi. Lakin ne yazık ki ülkemizde bu konu tartışılmadığı gibi tartışılmakta istenmiyor. Her şey Palamut ’tan ne kadar kazanılacağına ve bu gelirin nasıl dağılacağına bağlı.

Tüketicinin sofrası da bu denklemin nasıl çözüleceği de.

Yani bu sezonda da aynen son yıllarda olduğu gibi;

  • Yakıt tedarikçileri
  • Kutu imalatçıları
  • Komisyoncular
  • Buzhane sahipleri
  • Balık nakliyecileri
  • İşlemeciler kazanacak.

Balıkçının ne kazanacağı ve tüketicinin (yoksul sınıfların) ne yiyeceği ise meçhul.

Rasgelsin

Bereketli olsun

Hayırlı olsun

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder